31 март от 19.00 ч. на сцената на Музикален театър      Билети на касата на касата на Музикален театър (02 9431979) и  online https://epaygo.bg/2889379745

БАЛЕТ АРАБЕСК ПРЕДСТАВЯ

МОМИЧЕТО И СМЪРТТА

Градска фантазия

ПРЕМИЕРА

31 март и 2 април 2023 г.

Хореография   Мириам Енгел

Музика  Франц Шуберт

Аранжимент и авторска музика Игал Миртенбаум

Художник   Елица Георгиева

Легендата разказва за скрито място, недалеч от тук между земята и небето, където слънцето грее през нощта и кислородът е сгъстен. Там има хора с крила и опашки и мечтите там се сбъдват. Те се прераждат там всеки ден и обичат без да изпитват болка.

Казват, че там има тайна, която само малцина знаят, че няма добро или зло и хората там нямат нужда от сън. От изгрев до изгрев те са открили лек за наранената човешка душа.

За да стигнете до там, до другата страна, трябва да обичате до смърт, след това да си поемете последен дъх и да затворите очи, да вдигнете ръце и да запеете с цялото си сърце,  след това да скочите  в напоения с кръв корем на тъпканата земя. Ако успеете да стигнете до там, ще забравите завинаги миналото си.

„Момичето и смъртта“ на Шуберт в оригиналната съвременна фентъзи интерпретация на израелската хореографка Мириам Енгел, представя архетипа на девойката; жена – дете, противопоставяйки се на митовете и лицата на смъртта.

От разлагането на тялото и материята,  от падението до загубата на невинността и разпадането, от деградацията на ценности и истини до смъртта на човешката надежда, от целия този апокалипсис, девойката се изкачва по руините към  хаотичната вселена на трансформацията.Висяща на косъм от своята смъртност, тя посява семето на един нов свят.

Мириам Енгел

Танцьор, хореограф и педагог, създател на Angela Dance Co. Jerusalem, професионална танцова компания, която изпълнява и обикаля в Израел и по света, и неправителствената организация „Dance Space Jerusalem“, културна и образователна организация, поддържаща професионални програми и проекти за танцово, общностно и изпълнителско изкуство. Тя е артистичен директор и куратор на фестивала „Mazya Dance“. Основател на JISDF – Jerusalem International solo dance festival.

Мириам е канена по целия свят като гост артист, лектор и педагог в университетите De-Paul University (Чикаго), SADC (Бъркли, Калифорния) и др.

За сценограф и художник на костюмите е поканена Елица Георгиева. От 2009 до 2015 г., тя е художник  в ДТ “Сава Огнянов” – Русе, а от 2016 г. работи в Младежки театър “Николай Бинев”, София. Има множество сценографски и костюмографски решения в български и международни проекти, за част от които е получавала престижни награди. Работила е с режисьорите Крикор Азарян, Боил Банов, Стоян Радев, Боян Иванов, Галин Стоев, Стилиян Петров и др.

 

 

Боряна Сечанова – директор
тел: (+359) 897 920 920

Мая Михайлова – мениджър
тел: (+359) 897 969 780

Ballet ARABESQUE © 2023. All rights reserved.