10.02.2023                                                                                                     Купи билет:

                                                             „ОГЛЕДАЛО НА ВРЕМЕТО“

Авторски спектакъл на Асен Наков – един от най-впечатляващите български съвременни хореографи

Музика –  Петя Диманова, сценография – Димитър Димитров, драматург – Димитър Кабаков

 „Стремежите ни подлагат на натиск, обсебват вниманието ни – желаем, борим се, реализираме или оставаме разочаровани. Всичко това се случва пред спокойния и мъдър поглед на истинското „аз” – образа в огледалото. Той е не само метафора, но и сбъдване на самите нас, пазител на истината и на душата ни, на житейската ни история, в спектакъла „Огледало на времето” на балет „Арабеск”. Огледалото е привидно измамен спътник, заради двуизмерността и лишеността от плътност и дълбочина на образа, заради това, че изкривява – но то всъщност ни дава възможност да се срещнем и съберем със себе си.

„Ако огледалото наистина е врата към други пространства, готови ли сме да прекрачим границата, да преминем отвъд, без да се загубим, без да продадем душата си, без да изгубим пътеката за връщане; имаме ли смелостта да направим важните крачки към истинската си същност, да застанем беззащитни пред всички свои демони и да се преборим с тях, заобиколени от спомени, страхове, надежди или просто несбъднати желания – за да се впишем в света около нас и да продължим напред, независимо от раните, загубите, проблемите. Просто, защото все още ни има.” Така драматургът Димитър Кабаков е формулирал откровението, което ни очаква в „Огледало на времето” и което ще ни каже повече за нашата сила да сме себе си.

Тези въпроси са колкото лични, толкова и универсални – затова така и звучи музиката на Петя Диманова – родена от вътрешния ни свят, извеждаща ни във вселената. Костюмите и минималистичната сценография, освобождаваща ни от ограниченията на времето и пространството, са на Димитър Димитров. Финалът, реализиран от хореографа Асен Наков, дава ясна перспектива с пречистващата и даряваща живот вода.

Спектакълът „Огледало на времето” на балет „Арабеск” и продуцентска къща „Креди арте” се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.

Светослав Николов

 

Боряна Сечанова – директор
тел: (+359) 897 920 920

Мая Михайлова – мениджър
тел: (+359) 897 969 780

Ballet ARABESQUE © 2023. All rights reserved.