“Нестинарка”, “Лудо вино” и “Герман” на сцената на Музикален тетаър на 🗓 02.03 от 🕗 19:00.

 

🎟️ Билети на касата на Музикален театър и online ТУК

 

Балет „Арабеск“ с любов представя една от най-ярките линии в търсенията на трупата и на поколения български хореографи, а именно в областта на свързването на българската традиция и фолклор със съвременния танц. 

Тази линия е завещана на трупата от 👉 Маргарита Арнаудова, която в поредица от ярки, експериментални спектакли синтезира един самобитен хореографски език, базиран на стилизирането на елементи от българския фолклор и на органичното им свързване с пластиката на босоногия танц, на техника греъм или на джаза – „Нестинарка“, „Адажио и скерцо“, „Нощ срещу Еньовден“, „Корен дълбоко в небето“. 

✨ Тази любов е споделена и от следващите поколения хореографи на „Арабеск“ – Мила Искренова с „Калиманку ле“, Антония Докева със „Зуна“, „Сувра“, „Енья“ и „Герман“, Боряна Сечанова с „Лудо вино“ и др.

Три вечни класики са включени в програмата.

📣 „НЕСТИНАРКА“

Музика –  Марин Големинов

Хореография – Маргарита Арнаудова

Сценография и костюми – Мария Трендафилова

 

Участват: 

Демна – Даниела Иванова

Найден – Васил Дипчиков

Струна – Константина Ханджиева

Нестинарки: Андрея Дякова, Бенедета Граси, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Таня Кацарова, Теодора Друмева, Яна Николова

Клюкарки – Стефан Вучов, Валери Миленков, Ервин Есен, Светлозар Тинев, Светослав Серопян

 

🎶 Култовата творба на Марин Големинов е създадена през 1940 г. От премиерата си през 1978 г „Нестинарка“ на Маргарита Арнаудова шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“ . 

Сюжетът на спектакъла е изграден върху основата на стар народен обичай – игра върху огън в деня на празника Св. Св. Константин и Елена. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня. Изтерзана от хорските клюки, неразбрана от любимия човек, отчаяна от самотата си, тя смята, че причината за нейното нещастие е отричането ѝ от Св.Константин. Обезумяла от мъка, тя танцува в огъня 🔥  и изгаря в него

За големия успех на този спектакъл не само на българските сцени, но и зад граница, допринасят изключителните изпълнителски качества и индивидуалност на танцьорите от трупата.

Първите изпълнители на „Нестинарка“ през 1978 г. са Румяна Маркова – Демна, Георги Михов – Найден и Радостина Найденова – Струна, както и Розина Камбурова, Симеон Петров и Магдалена Ботева. За изпълнението на Румяна Маркова на престижния фестивал „ИНТЕРБАЛЕТ“ в Будапеща през 1979 г. пресата пише: 

 

„Румяна Маркова се нареди сред най-добрите изпълнители, видени на фестивала като Аурора Бош и Хосефина Мендес.“

 

Новото поколение изпълнители на „Арабеск“, които поемат щафетата от 2004 г. насам са Даниела Иванова в ролята на Демна, Константина Ханджиева и Ангелина Гаврилова в ролята на Струна, Асен Наков, Никола Хаджитанев (гост-солист от Софийска опера) и Стефан Вучов в ролята на Найден.

 

 

📣 „ЛУДО ВИНО“

Музика – народна

Хореография – Боряна Сечанова

Костюми – Цветанка Петкова-Стойнова

 

Участват – Виктория Петрова, Яна Николова, Васил Дипчиков, Стефан Вучов

 

Спектакълът е по мотиви от народния обичай за направа на вино, очарованието и опиянението от свещенодействието на ритуала. Танц, вдъхновен от аромата на виното. 

 

 📣 ГЕРМАН

Идея –  Васил Докев

Хореография и режисура – Антония Докева

Сценография – Васил Докев

Музикален етноколаж – Антония Докева

 

Участват: Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Елизабет Якимова, Андрея Дякова,  Таня Кацарова, Теодора Друмева

 

“…И всякога после тоя Герман – дъжд е валял!”

 

“Герман” (“Молитва за дъжд”) е танцова творба, тълкуваща ритуала и свързваща българските етнопроблеми с идентичните на световния етнос.

Идеята на произведението е свързана с необходимостта на човека да се хармонизира с природата и вярата. Изградена върху автентични ритуали, хореографията е проникната от идеята за земята, бленуваща своето плодородие. То се случва в мистичната среща на земята и водата, за която танцът има силата на заклинание.

Суровостта на ритуала е предопределена от вечния жизнен цикъл, живот, смърт, живот.

Герман – отчаяние и надежда, жажда и пресищане, живот и смърт.Боряна Сечанова – директор
тел: (+359) 897 920 920

Мая Михайлова – мениджър
тел: (+359) 897 969 780

Ballet ARABESQUE © 2024. All rights reserved.