Доц. Калина Богоева е една от най-известните балерини в България.

Прима на Софийската опера в периода 1958-1988 г. Сред коронните й роли са Одета-Одилия, Мирта, Китри, Зарема, Раймонда, Медея и др.

Признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц (руска школа), както и в изследването и изучаването на класическия балетен репертоар.
Създател и ръководител на специалността Балетна педагогика в Държавната музикална академия, гр. София и на филиал на академията в гр. Атина, Гърция. Преподавател по методология на класическия танц, класически репертоар, композиция на танца и балетна педагогика.

Президент на Международна лятна академия по танц, гр. Варна.

В периода 1994 – 1998 е директор на балет „Арабеск”. През 1995 г. създава конкурса за хореография върху българска музика и учредява награда на името на голямата българска хореографка и директор на балет „Арабеск” в продължение на 20 години Маргарита Арнаудова.  От своето създаване конкурсът “Маргарита Арнаудова” е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография – Боряна Сечанова, понастоящем директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Иво Димчев и др.

Президент на фондация „Калина Богоева”, която е съорганизатор на първото международно издание на конкурса за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова”.

Боряна Сечанова – директор
тел: (+359) 897 920 920

Мая Михайлова – мениджър
тел: (+359) 897 969 780

Ballet ARABESQUE © 2024. All rights reserved.