Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) и в касите на EasyPay или online https://epaygo.bg/1007637364

 „ТРИПТИХ“

23 ноември 2023 г., на сцената на Музикален театър, 19:00 ч.

Най-награждаваният за последния сезон спектакъл „ТРИПТИХ“  на Балет Арабеск:

НАГРАДАТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА

КРИСТАЛНА ЛИРА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ И CANTUS FIRMUS

ГОДИШНИ ТАНЦОВИ НАГРАДИ ИМПУЛС ЗА ОРИГИНАЛНА ХОРЕОГРАФИЯ НА АВТОРСКО ТАНЦОВО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ на ФИЛИП МИЛАНОВ за  PART OF

Спектакълът включва три самостоятелни творби на трима млади хореографи, които устремно навлизат в полето на съвременния танц. Те са вече познати на българската публика със своите оригинални танцови произведения, които очертават нови тенденции чрез личните им творчески търсения.

В INFINITY, по музика на Philip Glass и Max Richter  АНГЕЛИНА ГАВРИЛОВА провокира Марий Росен да формулира мотото на спектакъла: „ Без покой покоя търси! Без край края намира!“. В своята творба Ангелина пресъздава усещането за безкрайния, неистов, самотен стремеж към покой. Тя поверява идеята си на 4-ма въздействащи танцьори мъже (Стефан Вучов, Васил Дипчиков, Светлозар Тинев, Лоренцо Алба), които с мъжката си енергия, с телата и душите си  въплъщават непостижимия порив към покой.

Експресивната и завладяваща танцова творба MARE CRISIUM  (Море на кризите) на АРШАК ГАЛУМЯН по музика на  Karl Jenkins & Armand Amar е едно от лунните „морета“, които ние виждаме на повърхността на Луната като тъмни петна. MARE CRISIUM  е спектакъл за женската енергия и сила, които хореографът свързва с Луната, защото за него Луната има женска енергия. Аршак Галумян създава виртуозна хореография в изпълнение на женския състав на трупата (Даниела Иванова, Таня Кацарова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Андрея Дякова, Бенедета Граси, Яна Николова).

Идеята на ФИЛИП МИЛАНОВ е заложена в самото заглавие PART OF… – част от света, част от деня, част от тях, част от вас, част от нас, част от теб, част от мен…“. Музиката е микс от парчета на   Taste like cake и Max Richter. Първоначално вдъхновението на Филип  се заражда покрай номадския начин на живот, който е еволюирал и в съвременността чрез процеса на глобализация и така нареченото „отпадане на границите“. В процеса на работа се опитваме да извлечем „есенцията“ от тази конкретна идея. Филип Миланов с „PART OF…” представя вътрешните колизии на съвременния човек през телата на 10 свръхизразителни танцьори и техните нюансирани движения (Виктория Петрова, Даниела Иванова, Таня Кацарова, Елизабет Якимова, Яна Николова, Бенедета Граси, Валери Миленков, Стефан Вучов, Ервин ЕсенЛоренцо Алба) .

Сценографията е на АДРИЯНА НАЙДЕНОВА– изключително креативен творец и автор на цялостната визия и костюми, която успя да събере три различни идеи на трима различни хореографа и да им придаде единен, но в същото време индивидуален облик.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

В „ТРИПТИХ“, която ще представят тримата хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники така и на театрални методи. Спектаклите им вълнуват по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.

.

Boriana Sechanova - art director
(+359) 897 920 920

Maya Mihailova manager
(+359) 897 969 780

Ballet ARABESQUE © 2023. All rights reserved.