Балет „Арабеск“ представя „ЕФЕКТЪТ ГАЛАТЕЯ“

15 и 16 май 2024 г. от 19:00 на сцената на Музикален театър

🎟️ 15.05 https://epaygo.bg/7065750015

🎟️ 16.05 https://epaygo.bg/2682666215

По мотиви от пиесите

„Ефектът Галатея“ на ЕФЕМИЯ ФАРД

„Пигмалион“  на  ЖАН ЖАК РУСО

 

Хореография – БОРЯНА СЕЧАНОВА

Музика – ПЕТЪР ДУНДАКОВ

Сценография – ВЕНЕЛИН ШУРЕЛОВ

Костюми – АДРИЯНА НАЙДЕНОВА

Репетитор – ОЛЕСЯ ПАНТИКИНА

 

Сценичен проект и реализация – ПЕНЬО ПИРОЗОВ

Художествено осветление – ГЕОРГИ БУЮКЛИЕВ

 

✨ „Ефектът Галатея“ е спектакъл, който трябва да се преживее. Хореографът Боряна Сечанова обединява сценичното и зрителско пространство, което фокусира вниманието на публиката, доближава я физически и позволява на сетивата ѝ да са в съзвучие за случващото се в него. Зрителите ще могат да усетят с очите, сърцето и душата си директно енергията и внушенията на спектакъла.

Работата интерпретира древногръцкия мит за царя на Крит – Пигмалион, който се влюбва 💗 в създадената от него скулптура Галатея. Мечтата за създаване на измислено, изкуствено, почти човешко същество, интерпретирана в множество древни митове, разкрива от една страна потенциала на човека да бъде демиург, и от друга страна неговите ограничения.

В своя отзив за спектакъла Мая Праматарова – драматург и режисьор отбелязва, че музиката, която е специално създадена от 🎶 Петър Дундаков, развива заложените от хореографията теми за конфликта между човека и хуманоида. Възникналото напрежение между тези два свята се разширява като се смесва електронна музика с акустични инструменти. Създава се звукова среда, толкова плътна, колкото хореографската и визуалната. 

 

👀 Венелин Шурелов работи с многофункционални панели, пред които е разположено кинетично устройство – едновременно постамент и машина на времето. 🌀 Многофункционалните панели са силуети на град, паравани, фантазни пространства, като не е ясно дали са в космическия безкрай, или в микрокосмоса на човека. Взаимодействието идва чрез наслагването на тази среда с нейните строги вертикали, с неспирно въртящия се в кръг постамент, върху който се изразяват Творец, Муза, Галатея 👉 Стефан Вучов, Даниела Иванова, Виктория Петрова – едновременно реални и напомнящи биороботи.

Футуристичният ефект се засилва от създадените от 🎭 Адрияна Найденова костюми. В сюрреално пространство се появяват същества в прозрачни рокли от пластмаса, които допълват роботизираната, накъсана хореография. Артистите взаимодействат с визуалната среда и са част от дигиталната материя в непрестанен диалог на зримо и незримо.

 

✨ Солистите Виктория Петрова, Стефан Вучов, Даниела Иванова и целият състав на Балет „Арабеск“ с яркото си изпълнение, с талантливото си актьорско майсторство пресъздават идеята на хореографа Боряна Сечанова, която ни разкрива Галатея като нова реалност, сложна смесица между материалността на скулптурата и оптическата илюзия, преживяване и самоосъзнаване.

 

Спектакълът се реализира с подкрепата на UNION CLUB и Парижки бал.Боряна Сечанова – директор
тел: (+359) 897 920 920

Мая Михайлова – мениджър
тел: (+359) 897 969 780

Ballet ARABESQUE © 2024. All rights reserved.